Veelkleurenjaal

 

Benodigdheden:
150 gram garen bedoeld voor naalden 3, liefst in veel verschillende kleuren en ook nog eens gemeleerd. Ik heb voor mijn sjaals (100% wol)alle garens zelf geverfd.
150 gram is genoeg voor een sjaal van 16 cm breed (60 toeren). Wil je een bredere sjaal, dan heb je ook meer garen nodig.
naalden 4 mm, extra lang, minimaal 50 cm per naald of een rondbreinaald van 100 cm of meer. Naalden 4 zorgt voor een meer luchtig effect.

Werkwijze:
-Zet 275 steken op voor een sjaal van ongeveer 150 cm. Als je aan het begin en aan het eind van de naald 15 cm garen overhoudt, dan maak je daarmee meteen de franje.
- Pak voor iedere toer een andere draad.
- Kies de steek die je wil breien. Alles is mogelijk. Een rechtsgebreide sjaal krult niet! Een sjaal in tricotsteek krult wel! Het krullen kun je oplossen door voldoende gerstekorrel te breien of de sjaal veel breder te breien zodat je 'm dubbel kan vouwen en kan vastzetten.
- Werk de franje af: knip de draden gelijk, misschien wil je ze heel kort, je kunt een grote vlecht of meerdere kleine vlechtjes maken.

Opmerkingen:
* Voor 1 toer had ik een draad nodig van ongeveer 5.40 meter. Wil je een andere lengte dan 150cm dan is het het beste is om de eerste gebreide naald uit te halen en de gebruikte draad te meten.
* Door te breien met effen garen creeer je een heel ander effect: dan wordt het een streepjessjaal.

Veelkleurenjaal.doc
Mail me

 

 

© I. Leenen 2006